Audio is cinematische film

AUDIO ZORGT VOOR CINEMATISCHE FILM

Audio is belangrijk

Goede en kwalitatieve audio is net zo belangrijk als het beeldmateriaal. Audio is misschien zelfs nog belangrijker dan het beeldmateriaal. Heb je ooit een film gekeken zonder audio, of misschien met slechte audio? Hoe mooi het beeld ook is, als de audio slecht is, of zelfs niet aanwezig, dan is de kijkbeleving slecht. “The sound and music are 50% of the entertainment in a movie.” (Lucas, G), ofwel audio is vijftig procent van een film. Al het opgenomen audiomateriaal wordt altijd door mij gecontroleerd op ruis, aangepast, gefilterd en gecorrigeerd. Er is niets vervelenders dan een verschil in volume of een vervelende ruis, zoals van een ventilator.

 

De beste recorders

Wanneer ik film, besteed ik net zoveel aandacht aan de audio. Ik gebruik alleen de beste recorders naast mijn filmcamera’s. Ik ben namelijk van mening dat geluid en beeld beide gescheiden opgenomen moeten worden. Dit wordt ook wel een ‘Double system’ techniek genoemd. Bij een ‘Single system’ techniek wordt de audio door de filmcamera opgenomen en in de video codec geplaatst tezamen met het beeld. Een voordeel hiervan is dat de audio niet hoeft te worden uitgelijnd met het beeld, ook wel ‘audio syncing’ genoemd. Een groot nadeel is de beperking van de video codec. Over het algemeen laat een video codec maximaal 16 bit en 48 kHz toe. De tweede beperking is de draad tussen de camera en de microfoon, een richtmicrofoon, of nog erger een draadloos systeem. Ik denk dat ik weinig uitleg hoef te geven over een lange draad tussen een microfoon en de filmcamera. Een groot nadeel van een richt microfoon is de afstand tussen de bron en de microfoon. Een stem (geluid) welke van een geluidsbron (mond) afkomt, is vergelijkbaar met licht uit een zaklamp. Op een grotere afstand neemt de lichtbundel intensiteit af. Dit werkt ook zo met een stem. De stem is dichtbij de mond nog puur en helder, terwijl verder weg de stem kwaliteit afneemt en vaak voorzien is van allerlei storende signalen.

 

Draadloos systeem

Een draadloos systeem lijkt dan de oplossing, want de microfoon kan dan dicht bij de mond geplaatst worden, maar heeft wel twee grote nadelen. Het belangrijkste nadeel is dat het opgenomen geluid niet over een draad wordt vervoerd naar de recorder (filmcamera), maar via een draadloos systeem. Dit draadloos signaal kan heel makkelijk verstoort worden door andere draadloze systemen. Een tweede nadeel is dat veel systemen het geluidsignaal verkleinen (compressing), zodat het makkelijk verstuurd kan worden naar de ontvanger.

 

Meerdere audiorecorders

Zo werk ik dus met meerdere audiorecorders. Denk dan bijvoorbeeld aan compacte recorders met een lavalier microfoon (dasspeld microfoon) welke heel gemakkelijk en niet zichtbaar in een colbert geplaatst kunnen worden. Of denk aan een enigszins compacte high-end recorder welke meerdere signalen tegelijkertijd kan opnemen tot zelfs 24 bit en 96kHz! Op deze manier kan ik dus meerdere, maar vooral ook verschillende microfoons gebruiken. Voor elke situatie heb ik dan een microfoon. Denk dan aan richtmicrofoons (shotgun mics), lavalier microfoons, mid slide microfoons en X/Y microfoons.

 

Audio zorgt voor cinematische film

Tenslotte. Audio is een onderdeel van een emotionele beleving. Heb je ooit eens naar een ceremonie gekeken zonder audio? Hoe belangrijk is het dat de stem van de trouwambtenaar en het bruidskoppel goed wordt opgenomen? Een microfoon op een camera is niet voldoende. Een stem moet toch klinken zoals wij deze ervaren? Audio zorgt voor cinematische film..

 

Iwan Appels

The Dutch Video Guy

Aanbevolen door Zankyou

The Dutch Video Guy

+31 (0) 655 266 676

KVK nummer: 69996989

© 2017 - 2020 The Dutch Video Guy | Op video’s en foto’s rust copyright