Trouwfilm is toch zo klaar?

EEN TROUWFILM MONTEREN IS TOCH ZO KLAAR?

Film Post Processing

Een film monteren is toch zo klaar? Een beetje knippen en plakken. Vervolgens een muziekje er onder en kijken maar.. toch? Na een dag filmen begint het tweede en zeker creatieve gedeelte. Dit is een tijdrovende klus, maar wel een prachtig gedeelte.

 

Storage

In mijn studio kopieer ik als eerste al het film -en audiomateriaal naar drie verschillende plaatsen, waaronder een online opslagsysteem, zodat back-up gewaarborgd is. Het kopiëren van gemiddeld zo’n 500 GB aan data neemt flink wat tijd in beslag.

 

Editing

Nadat alles veilig is opgeslagen, kan al het film -en audiomateriaal geïmporteerd worden in de video post processing software. Nu bekijk ik alle videoclips en beluister alle audioclips om deze te beoordelen op geschiktheid. Tevens geef ik alle clips een aantal kenmerken mee om de clips in een later stadium te kunnen gebruiken. Op deze manier is alles goed georganiseerd. Als eerste begin ik met de audio. Daar alle audio met losse apparatuur wordt opgenomen, moet de audio worden gesynced (uitgelijnd) met de beelden. Hier zijn verschillende manieren voor, maar dit is ten alle tijden een zeer nauwkeurige klus. Een afwijking van enkele milliseconde is namelijk al zichtbaar. Nadat alle het audio zijn bestemming heeft gevonden, exporteer ik de audio en open deze bestanden met een audio programma van Adobe. Deze software zorgt ervoor dat ik alle clips kan beluisteren, filteren op ruis en andere storende elementen, levelen voor volume verschillen en kan aanpassen met behulp van een 30-bands equalizer. Vervolgens worden alle audioclips weer geïmporteerd in de video post processing software en kunnen er een aantal timelines worden aangemaakt. Nu begint, misschien wel één van de meest tijdrovende klus van het hele project, het uitzoeken van passende muziek. Ik moet namelijk niet alleen rekening houden of de muziek matcht bij de film, maar ook welke licenties er rusten op de nummers. Wanneer de audio en de muziek op de verschillende timelines staan, kunnen de beelden worden toegevoegd. Dit is een zeer creatief proces. Beelden plaatsen doe ik altijd uiterst nauwkeurig. Ik wil tenslotte een verhaal vertellen. Nadat dit proces is afgerond is de edit locked.

 

Motion Graphics en Visuele effecten

De volgende stap bestaat eigenlijk uit allerlei kleinere stapjes. Denk maar eens aan het toevoegen van titels, overlays, animaties en andere basis aanpassingen. Deze aanpassingen moeten handmatig worden aangebracht en vervolgens worden berekend (rendering) door de computer. Vooral bij 4K videoclips is dit zeer arbeidsintensief voor een computer. Er is dus flink wat rekenkracht voor nodig.

 

Color corrections en color grading

De volgende stap is misschien wel de mooiste stap. Daar ik film in een flat color profile voor een uitstekend dynamisch bereik, moet ik voor alle videoclips handmatig kleur toevoegen en tevens corrigeren op kleur. Dit doe ik niet aan de hand van wat ik mooi vind, maar met behulp van verschillende scopes, zoals een vector scope en een wave form scope. Tevens moeten de verschillende shots, van de meerdere camera’s die ik gebruik, in kleur overeenkomen.

 

Mastering

Vervolgens moeten alle losse shots, welke op de timelines staan, worden samengevoegd tot één bestand. Dit bestand moet uiteraard zo worden gecreëerd dat deze afspeelbaar is op allerlei platformen en dat de kleuren en de audio/muziek dezelfde ervaring opleverd.

 

Het grote nagenieten kan beginnen!

 

Iwan Appels

The Dutch Video Guy

Aanbevolen door Zankyou

The Dutch Video Guy

+31 (0) 655 266 676

KVK nummer: 69996989

© 2017 - 2020 The Dutch Video Guy | Op video’s en foto’s rust copyright